30_20240212_174404.jpg
8_20230821_132054.png

Nová éra jesenického fotbalu začíná

Martin Mangl | Deník.cz: Nová éra začíná. Fotbalová Slavia mění identitu, tradiční hvězda zůstává

Poměrně nedávno tímto směrem putovaly třeba prvoligové Teplice, obě věhlasná pražská „S“ či třetiligové Ústí nad Labem. Novou éru začíná teď i fotbalový oddíl SK Slavia Jesenice. Klub, který byl založený již v roce 1930, mění vizuální identitu včetně loga, jehož hlavní charakteristický znak – hvězda – však zůstává.

„Měnili se dresy, týmy, hráči i náš domov. Jedno ale zůstává stejné – s hvězdou na srdci reprezentujeme Jesenici už desítky let.“ Přesně těmito slovy začíná poutavé představení nové vizuální identity SK Slavia Jesenice, jehož mužské áčko startuje novou soutěžní sezonu v jedné ze skupin I. B třídy Středočeského kraje už tuto sobotu od 17 hodin doma proti Červeným Janovicím.

Nové logo dnes tradičního klubu se sídlem nedaleko Prahy se skládá ze tří dominantních prvků. Prvním, zároveň tím nejdůležitějším znakem je hvězda.

„Ta jakožto symbol odráží naději, výjimečnost a věčný život. Umí také dodávat energii a přináší pozitivní impulsy ke změně,“ líčí Adam Pelej, který se na tvorbě nové vizuální identity a unikátního loga klubu nejvýrazněji podílel.

Na levé straně nového loga je vyobrazený půlmíč evokující spojitost s fotbalem, nejpopulárnějším sportem světa. „Míč je symbolem celistvosti a symbolem, který lemuje cestu ke sjednocení,“ říká tvůrce.

Třetím znakem nového loga a klubové vizuální identity jako takové je barva. Nechybí tradiční modrá, která je historicky spojená s klubem, jasně bílá pro doplnění a variaci, a sytě černá, která představuje symbol elegance.

Je potřeba jít s dobou, chceme dopředu, zní z Jesenice

„Cílem redesignu bylo zachování odkazu k tradici původního loga s vhodnou měrou zjednodušení a zároveň dostatečná modernizace prvků hvězdy, půlmíče a obrysového kruhu,“ vysvětluje na závěr Adam Pelej, který má na starost reklamní a komunikační oblast klubu. SK Slavia Jesenice bude navíc v komunikaci směrem k veřejnosti a partnerům využívat primární písmo (VTF REDZONE CLASSIC), jehož font je klubem licencován na doživotní užití.

Fotbalová Slavia mění identitu, tradiční hvězda zůstává.

Fotbalová Slavia mění identitu, tradiční hvězda zůstává.Zdroj: SK Slavia Jesenice / Adam Pelej

„Naším cílem je posouvat největší sportovní klub ve městě stále vpřed. K tomu patří i komunikace k široké veřejnosti, rodičům našich malých fotbalistek a fotbalistů či směrem k partnerům. Uvědomovali jsme si, že je potřeba jít s dobou a přidat se nejen k prvoligovým celkům jako jsou Slavia, Sparta, Teplice či například Hradec, které se nebály sáhnout do vztahu fanoušků k tradičním znakům a nahradit je modernějšími a jednoduššími verzemi," sdělil Deníku nový předseda fotbalového oddílu SK Slavia Jesenice Lukáš Medřický.

„Touto cestou jsme se rozhodli jít i my. Základy ve znaku hvězdy a půlmíče zůstavají, ale jsou modernější a odpovídají nejnovějším trendům redesignů log po celém světě. Tak, jako jsme se v klubu rozhodli sázet na výchovu vlastních odchovanců a jejich začleňování do dospělého fotbalu, jsme se rozhodli pokračovat v modernizaci klubu spolu s novým profesionálním členským systémem, webem i novou vizuální identitou. Věřím, že se bude všem líbit a hlavně bude pro naše týmy symbolem úspěchu," doplnil.

Fotbalová Slavia mění identitu, tradiční hvězda zůstává.

Jesenická Slavie možná není na české fotbalové mapě až tolik známá, ale svými ambicemi, přístupem, zapáleností, prací s mládeží a v neposlední řadě také komunikací směrem k fanouškům o ní určitě neslyšíme naposledy.

Koneckonců: dobrou reklamu klubu nedělají jen pravidelně pořádné kempy pro děti či impozantně vedené sociální sítě, za které by se nemusel stydět leckterý prvoligový klub, ale například i tvořivý záložník Tomáš Kuchta, reprezentant ČR ve futsalu, či mladý útočník Dominik Novotný, jeden z nejlepších střelců loňské sezony napříč všemi tuzemskými amatérskými (i profesionálními) soutěžemi.